30

ponedjeljak

kolovoz

2010

DRAGO MI JE,HIPSTER.



Tema koju danas želim podijeliti sa vama su HIPSTERI.
Eto tako,boldano i keps-lokano.
Hipster.Ne mogu a da ne primjetim kako se ta riječ,nenajavljeno i niotkuda,nonšalantno ušuljala u moj život i postala dio mog svakodnevnog rječnika.
Svi odbijamo sebe povezati s tim pojmom,ali se razbacujemo njime gdje god stignemo.
Moram priznati da na pitanje "Tko je to hipster i što nekoga čini hipsterom" ne mogu dati jednostavan odgovor. Ali pokušat ću na njega odgovoriti najbolje što mogu.
Mogla bi ići do te mjere i reći da smo svi mi ljudi,jednaki smo pred bogom n' all that shit,da su subkulture iluzija stvorena različitim afinitetima prema glazbi i odjeći,i da stvarno nije potrebno generalizirati ljude na temelju toga kojoj grupici pripadaju.Ali neću,to je sada jedna sasvim druga priča.
Da bi bilo jednostavnije,ajmo pretpostaviti da je Hipster jedna nova subkultura. Ne kažem da jest ni da bi trebala biti,ali lakše mi je baratati tim pojmom ako ga unesem u tu kategoriju.
(Unaprijed napominjem da je uvođenje Hipsterstva pod subkulture samo za potrebe ovog posta,i ako se s tim ne možete pomiriti odmah možete pokupiti svoj gnjev i srdžbu koju gajite prema "novim,glupim indie pojmovima kojima se služe cool djeca da bi bila cool" i tornjati se s njim kilometar od ovog bloga,jer su fleksibilnost uma i thinking out of the box za mene ključni.)

Unaprijed vas upozoravam da će ovaj tekst biti prepun glupih,neutemeljenih generalizacija i kojekakvih predrasuda,ali ovo je moj blog i imam pravo pisati kako god hoću.
Dakle,pod pretpostavkom da je Hipsterstvo(?) jedna nova subkultura,ono traži svoju definiciju.
Ne želim se zamarati korijenima riječi i dubljim značenjima.Osvrnimo se na taj pojam i njegovo značenje danas.
Hipster je mutant pojma indie. Neki trash indie,indie zbog toga da se bude indie.
Ekšuali,neki licemjerni kulness.



Hipsteru je važno da drugi ljudi misle da je kul,da se ističe svojom odjećom i ukusom u glazbi/filmu/knjigama,ali po mogućnosti da taj svoj ukus može javno eksponirati na mjestima kao što su facebook,twitter ili last.fm.
Hipster jako drži do toga da bude oldskul,on prati modne trendove i kombinira ih sa svakom subkulturom na koju naiđe.
On štuje Audrey Hepburn i Zoey Deschanel,crno bijele filmove,obožava Warhola i konzumerizam i jako se kuži u umjetnost.
Sluša samo KVALITETNU glazbu,bez obzira na žanr.Prevladava post-punk,indie rock ili neka elektronika,preferably uz to i nekoliko bendova nedefiniranog žanra za koje nitko nije čuo i na koje je posebno ponosan pa će se pobrinuti da se to i vidi na njegovom last.fm profilu.
Pogledao je svaki kultni film i štuje svaki od reda. Jako voli ljude čija je seksualna orijentacija drugačija od heteroseksualne,te se,ako je ženskog spola, trudi prikupiti što više takvih prijatelja suprotnog spola,po mogućnosti isto hipstera.Ako je muškog spola onda je vrlo vjerojatno i sam gay,no to ga ne sprječava da mašta o Alexi Chung. Hipster obožava nositi naočale iako mu je vid savršen,skinny jeans i 3 broja prevelike kardigane.Voli second-hand shopove i pohađa svaku izložbu.Divi se apstraktnoj umjetnosti i vrlo je avangardan. Tolerantan je prema ljudima svih boja,religija i orijentacija,ali ipak zna da je na puno višem nivou od ostalih. (Nemojte mu se ni pokušati obratiti ako na fejsbuku imate više od 5 svojih apstraktnih slika koje moraju biti pomno obrađene u fotošopu sa prikladnim captionom,po mogućnosti na nekom stranom jeziku koji ne razumijete ali zvuči mistično.)
Hipster je alergičan na kič(osim ako nije dio trash pokreta),nacionalizam i vjernike. On je agnostik i mrzi politiku. Voli tetovaže i ima ispirsan septum.Posjeduje profesionalni fotoaparat kojim se ponosi,i obavezno fotografira sve što stigne.Svoje uratke objavljuje u albumu "My Artwork" na fejsu ili posjeduje flickr account.
Hipsterima je jako stalo do toga da grade svoj intelektualni imidž.Ako su na faksu,jako se ponose time.Ako su još uvijek u srednjoj,ponose se činjenicom da će nakon nje upisati faks(po mogućnosti filozofski).Njima ne treba IQ test da znaju da su natprosječno inteligenti;uvjereni su da su pročitali svaku knjigu i pogledali svaki film koji postoji,bez obzira na to što imaju jedva 20 godina u guzici. Ne propuštaju priliku za intelektualnom raspravom koju mogu voditi sa osobom bilo koje dobi,spola i profesije i biti sigurni da će ju mentalno i argumentno nadjačati.
Hipsteri su također jako svestrani. Osim mentalnih hobija,oni obožavaju planinarenje,ronjenje,skijanje,bungee-jumping i parkour.
Jako im je bitna estetika i obavezno teže tome da su okruženi lijepim ljudima i stvarima,iako tvrde da nisu površni i da se prava ljepota krije ispod površine.
Oni pišu pjesme,kolumne,crtaju,fotografiraju i sviraju 3 instrumenta.
Hipsteri su fashionistas i UVIJEK su dobro obučeni. Vole jednostavnost Coco Chanel i avangardnost Grace Jones. Potrudit će se da uvijek izgledaju kao da ih nije previše briga i kao da je njihova kulness i njihov stil nešto potpuno prirodno.Nikad neće priznati da provode sate pred ogledalom ali zato će biti ponosni na svoju opsesiju shoppingom.Oni kupuju svugdje,od Topshopa i H&M-a do Marc Jacobsa,ali najdraži su im second-hand shopovi.
Mršavi su,ili se bar trude biti. Najveći uspjeh im je kada im se od neuhranjenosti vidi neka kost,po mogućnosti ključna ili kralježna,što će također nonšalantno uhvatiti objektiv njihovog fotoaparata i uz prikladan stih na francuskom osvanuti u jednom od njihovih artwork albuma.
Hipsteri su alfa i omega,Hepburn,Coco i Andy Warhol svoga vremena.



Vrlo kompleksna,a opet tako predvidiva subkultura.
Ono što je specifično za hipstere,je da oni nikad neće priznati da su hipsteri.
I uvijek će se rugati na račun hipstera.
Dakako,nakon sveg ovog nabrajanja,nameće se pitanje-"A koji će mi to k* uopće?"
Pa eto,čisto tako.Jer je zabavno.
Laku noć.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.